Подмяна на греди при ремонт на покриви

Подмяната на гредите при ремонт на покрива се налага когато дървеният материал с течение на времето е изгнил, увиснал и прояден от дървояди, с две думи негоден.  Преди ремонта на покрива е необходимо да вземете решение с какво покритие ще е, от това зависи и от каква конструкция ще имате нужда. Преди да наемете специалист или фирма която да извърши ремонта на покрива и подмяна на гредите, можете грубо сами да изчислите конструкцията. При закупуването на гредите трябва да имате предвид, че ще ви трябват да са обелени от кората, обработени и изсъхнали, в противен случай рискуваме да се завъдят дървояди. Ето няколко названия на гредите при конструирането им:

– хоризонтални греди – столици
– наклонени носещи греди – мертеци
– вертикални подпорни греди – попове

Като дървен материал при ремонт на покриви се използват предимно чам и бор. Необходимо е гредите да бъдат захванати със стоманени връзки. Към бетонната плоча гредите са прикрепени към стоманени плочи. Надлежно и напречно са застопорени от така наречените ферми и рамки.

Отсъствието на всякаква поддръжка на покривните греди води до техният разпад, а оттам неменуемо до ремонт на покрива. За да се избегне този момент е необходимо да се взимат превантивни мерки. Щателната обработка във вид на шлифоване, остъргване на плесен, ако има такава, премахване на прах и други замърсители, запълване на пукнатини и боядисване  удължава  тяхната експлоатация.  Сухото гниене не винаги може да бъде външно видимо, множеството запълвания на пукнатините с различни грундове и бои, може да замаскира основното гниене на дървесината. Но, преди всичко трябва да бъдете убедени, че поддръжката е най-ефикасният метод за предпазването им.

 

Вашият коментар